87/10/10
8:10 ع
??درس برای افزایش بهرهوری در امور مالی
مقالهء زیر ترجمهای است از تحقیقی که توسط دو استاد دانشگاه در دو کشور آمریکا و ژاپن انجام گرفته است همچنین به صورت عملی در بین شرکتهای مختلف در آن دو کشور پیاده شده است. این تحقیق تحت عنوان «10درسی که شرکتهای آمریکایی میتوانند ازروش حسابداری مدیریتی شرکتهای ژاپنی یاد بگیرند» بوده است.
خلاصهء تحقیق:
در این تحقیق هدف این بوده است که مقایسهای در بین شرکتهای آمریکایی و ژاپنی ازحیث روشهای حسابداری مدیریت و روشهای کنترلی داشته باشد. محققان این مقاله آقایان ربرتهاول و میچیهارو ساکورایی استادان رشتهء حسابداری مدیریت در دانشگاهای ژاپن و آمریکا هستند و برای انجام این تحقیق این دو با هم همکاری داشتهاند و هریک دربین شرکتهای کشور خود مشابهتها و تفاوتهای روشهای حسابداری مدیریتی را بررسی کردهاند این دو محقق به هدایت و رهبری مدیران ارشد مالی و حسابداری شرکتهای AT&T, DEC, Motorola, Mobil and Nestle و همچنین شرکتهای ژاپنی مانند chemical Toshiba, Toyota, Zexel, Nippon Steel, Nissan and Mitsubishi پرداختهاند تا عملیات حسابداری مدیریتی که در شرکتهای ژاپنی و آمریکایی انجام میشود را باهم مقایسه کنند.نتایج این تحقیق به صورت 10 درسی که شرکتهای آمریکایی میتوانند ازروش حسابداری مدیریتی شرکتهای ژاپنی بگیرند، ارایه شده است.
درس اول: در ژاپن «یک» روش یکسان وجود ندارد
از آنجا که بین شرکتهای ژاپنی اموری چون بهرهوری، کیفیت و تولید به روشهای مختلفی انجام میگیرند، بنابراین هر شرکت نیازمند سیستم حسابداری مدیریتی خاص خودش است(منطبق با خواستهها و شرایط خاص خود) از این رو نمیتوان ادعا کرد که در ژاپن یک روش یکسان برای حسابداری مدیریت وجود دارد.
درس دوم: تعهد به مشتریان در سطح جهانی
مدیران ژاپنی فهمیدهاند که موفقیت واقعی در آن است که بتوانند بهتر از رقبا خواستههای مشتریان را برآورده کنند اما این خصوصیت بین شرکتهای آمریکایی پیدا نمیشود زیرا آنها بر سود سهامداران بیشتر از نیازهای مشتریان تاکید دارند.
درس سوم: «کاهش هزینه/کاهش قیمت» عقیدهء شرکتهای ژاپنی است
به این معنی که مدیران ژاپنی به تجربه آموختهاند که به طور معمول قیمتها در آینده همیشه رو به کاهش میرود، بنابراین برای بازگشت سرمایهء قابل قبول هزینهها هم باید مدام کاهش یابند.اما مدیران آمریکایی هنوز از روش قیمتگذاری هزینه به علاوهء یک مبلغ دیگر استفاده میکنند و در استراتژی قیمتگذاریشان به هزینههای تولید در بلندمدت توجهای ندارند.
درس چهارم: نقش فعال مدیریت هزینه در شرکتهای ژاپنی
در رابطه با کاهش هزینه/کاهش قیمت که در درس سوم بیان شد، مدیران ژاپنی قبل از مرحلهء سیکل عمر محصول در مرحلهء برنامهریزی برای تولید، هزینهها را بررسی میکنند بنابراین آنان نقش کلیدی در مرحلهء برنامهریزی برای تولید دارند برعکس در شرکتهای آمریکایی آخرین گروهی که در فرآیند تولید به کار گرفته میشود حسابداران هستند و معمولا در پایان آنچه را که در فرآیند تولید اتفاق افتاده است را گزارش میکنند.
درس پنجم: گزارش به مدیران
در شرکتهای ژاپنی بازخوردها و گزارشات سریعا برای افراد مربوطه یعنی افرادی که مسوول مستقیم آن فعالیت به خصوص هستند، ارسال میشود.در حالیکه مدیران آمریکایی تمایل دارند گزارشات را به صورت متراکم و انبوه فقط برای مدیران عالی سازمان ارسال کنند یعنی جایی که اطلاعات برای آنها نامربوط است.
درس ششم: وظیفهء بودجهبندی و برنامهریزی
بین شرکتهای ژاپنی و آمریکایی در مورداینکه چرا و چطور بودجهها باید تهیه شوند، اختلاف فاحشی وجود دارد. در شرکتهای آمریکایی از بودجه به عنوان وسیلهای برای ارزیابی کلی عملکرد شرکت استفاده میشود و آن مستقیما به حقوق و مزایای مدیران پیوند می خورد.اما در شرکتهای ژاپنی برای ارزیابی عملکرد افراد از ارزیابی کلی عملکرد شرکت استفاده نمیشود به عبارت دیگراز نتایج بودجه برای تعیین مبنای حقوق و مزایا استفاده نمیکنند.همچنین در شرکتهای ژاپنی بودجه را به صورتریز یعنی به شکل سنتی معمول در آمریکا تهیه نمیکنند از همین رو سرعت تهیه آن نیز سریعتر است.
درس هفتم: معیارهای مناسب جهت ارزیابی عملکرد
در شرکتهای ژاپنی از معیار بازده فروش (ROS) جهت ارزیابی عملکرد مالی استفاده میشود در حالیکه در شرکتهای آمریکایی هنوز از معیار بازگشت سرمایه( ROI ) استفاده میشود.
درس هشتم:نقش حسابداران در فعالیتهای تجاری
حسابداران ژاپنی نسبت به حسابداران آمریکایی نقش فعالتری را در فعالیتهای تجاریایفا میکنند.از حسابداران ژاپنی نسبت به همکاران آمریکایی آنها در اموری چون مدیریت هزینهها، بودجهبندی و امور دیگر حسابداری مدیریت، بیشتر استفاده میشود.
درس نهم : وظیفهء مدیریت منابع انسانی در شرکتهای ژاپنی
استخدام مادامالعمر بخشی از فرهنگ ژاپنی شده است از همین رو در آنجا با استفاده از سیستم چرخش شغلی، کارکنان در همهء زمینههای شرکت تجربه به دست میآورند و در نهایت آنها آنقدر با تجربه شدهاند که بتوانند تصمیماتی بگیرند که کل شرکت را متاثر کند همچنین شرکتهای ژاپنی نسبت به شرکتهای آمریکایی مبلغ بیشتری برای کارکنان هزینه میکنند.در حقیقت لازم نیست تا حسابداری پرسنلی به عنوان شاخهء زیر گروه حسابداری کل باشد بلکه همهء مهارتها و تجارب آنها به عنوان هزینههای آموزشی شرکت در نظر گرفته میشود.
درس دهم: کارایی و اثر بخشی بیشتر حسابداری شرکتهای ژاپنی
مجریاناین تحقیق قصد ندارند که بگویند عملکرد حسابداران شرکتهای آمریکایی غیر اثربخش و ناکاراست بلکه آنها معتقدند که حسابدارن ژاپنی تمرکز و توجه بیشتری روی وظایف حسابداری مدیریتی نسبت به همکاران آمریکایی خود دارند و این باعث موفقیت بلندمدت شرکتهای ژاپنی میشود در حالیکه حسابداران آمریکایی بیشتر روی حسابداری تاریخی تمرکز دارند. در مورد این10 فعالیتی که در بالا ذکر شد باید بیان شود که اثر مثبت این فعالیتها بر سود سهامداران اثبات نشده است ولی مزیت این فعالیتها بر موقعیت بهتر شرکتهای ژاپنی در «آینده» خودش را نشان میدهد (در اموری چون توسعهء بیشتر محصولات و فرآیندها و کاهش هزینهها)مدیران آمریکایی به منظور رقابت با شرکتهای ژاپنی در قرن 21 باید نسبت به روشهای حسابداری و مالی شرکتهای ژاپنی آگاهی داشته باشند و در برنامههای استراتژیک خود نسبت به الگوبرداری از این روشها اقدام کنند تا از مزایای آنها برای شرکتهای خود برخوردار شوند.